Week van de Fair Trade: (h)eerlijk koken

De Week van de Fair Trade gaat op 4 oktober 2023 van start. Tien dagen lang wordt eerlijke handel in de kijker gezet. Ook Bio-Planet, de 100 % duurzame supermarkt van Colruyt Group en pionier in biologische en ethische producten, brengt Belgen op een laagdrempelige manier in contact met Fairtrade en het bijhorende ruime eerlijke productaanbod én biedt receptinspiratie zodat je (h)eerlijk kunt koken.

Fairtrade is een sector die voortdurend evolueert. Tijdens de Week van de Fair Trade kan je het diverse aanbod van Fairtradeproducten ontdekken én er thuis in de keuken mee aan de slag gaan. A.d.h.v. (h)eerlijke recepten wil Bio-Planet mensen motiveren om vaker voor Fairtrade te kiezen, want met elke Fairtradeaankoop geef je als consument boer·inn·en uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië de kans om hun levensomstandigheden te verbeteren.

De synergie tussen bio en Fairtrade

Er zijn veel overeenkomsten tussen bio en Fairtrade:

 • Cacao, koffie en chocolade zijn geliefde producten wereldwijd, maar de teelt en handel ervan verloopt niet altijd ‘eerlijk’. Fairtrade is een handelssysteem dat eerlijke handel nastreeft en benadeelde producenten, meestal uit landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, de kans geeft op duurzame ontwikkeling met respect voor het milieu. Dankzij eerlijke handel kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen voor zichzelf en voor hun familie.
 • Biolandbouw geeft aan dat groenten en fruit worden verbouwd zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Meer dan 65% van de Fairtradevoedingsproducten zijn biogecertificeerd* en zijn dus dubbel duurzaam. Die producten kan je bij Bio-Planet terugvinden. Het Bio-Planet assortiment omvat een ruim scala aan biologische Fairtradeproducten, waaronder bananen, koffie en chocolade.
“Fairtrade en bio zijn een ‘match made in heaven’, het zijn natuurlijke bondgenoten. Het is geen vereiste, maar veel Fairtrade producenten gaan meteen ook voor bio-landbouw. De meerkost is meestal niet meer zo groot, terwijl de voordelen vaak dubbel zo interessant zijn. En voor de consument, die kan echt op 2 oren slapen: eerlijk en biologisch!” — Philippe Weiler, CEO Fairtrade Belgium.

Gemaakt met respect voor mens en milieu

De teelt van cacao gaat vaak gepaard met uitbuiting, slechte werkomstandigheden en zelfs kinderarbeid. Bio-Planet wil een juiste prijs voor al zijn telers, ook die in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Daarom streeft de biosupermarktketen ernaar dat alle chocolade een label draagt dat hiervoor garant staat: het Fairtradelabel. Vandaag draagt meer dan 60% van de beschikbare chocolade bij Bio-Planet een Fairtradelabel. De biosupermarktketen wil dat tegen eind 2024 al hun chocolade het Fairtradelabel draagt. Daar bovenop willen ze ook dat elke chocoladeleverancier zich aansluit bij een programma voor duurzame cacaoteelt. Voor Belgische producenten is dit Beyond Chocolate. Dit programma streeft 3 doelen na: een minimaal leefbaar inkomen voor de telers, het beëindigen van ontbossing en het maximaal uitsluiten van kinderarbeid. Leveranciers die zich niet aansluiten bij Beyond Chocolate maar hun eigen programma’s hebben, dienen te bewijzen hoe zij aan deze 3 criteria voldoen.

Het telen van koffie vraagt erg specifieke en zeer delicate klimatologische omstandigheden. Doordat het klimaat verandert, is het belangrijk dat koffietelers zich kunnen aanpassen en kunnen investeren in robuustere productiemethodes. Echter: het overgrote deel van de koffietelers heeft (nog) geen leefbaar inkomen, laat staan dat ze dergelijke investeringen aankunnen. Daarom wil Bio-Planet dat de koffie die het verkoopt behalve biologisch geteeld, ook garant staat voor een juiste prijs voor de koffietelers. Er zijn 2 manieren waarop de biosupermarktketen dit nastreeft:

 • de producten dragen een Fairtradelabel dat staat voor o.a. een eerlijk inkomen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor de telers
 • Bio-Planet gaat rechtstreeks in overleg met de producent die hen kan aantonen welke garanties hij inbouwt opdat de koffietelers een eerlijk inkomen krijgen

Vandaag voldoet 75% van het Bio-Planet assortiment koffie aan deze criteria. De biosupermarktketen werkt eraan om dit zo snel als mogelijk voor het volledige assortiment te kunnen garanderen.

Fair cooking: ga zelf aan de slag met Fairtradeproducten

Honger gekregen van al die lekkere Fairtradeproducten? Ga er dan mee aan de slag in je keuken. Hieronder kan je inspiratie terugvinden voor recepten met Fairtradebananen, -chocolade of -koffie.

Vegan chocomousse met granaatappelpitjes

 

Ingrediënten voor 6 personen

 • 1 granaatappel
 • 400g zijden tofu
 • 290g pure Fairtradechocolade
 • 60g lichtbruine Fairtrade rietsuiker

Bereiding

 1. Smelt 240g van de chocolade au bain-marie (plaats daarvoor een hittebestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken).
 2. Mix intussen de zijden tofoe en de rietsuiker met de staafmixer.
 3. Giet de gesmolten chocolade over de gemixte tofoe en klop 4 à 5 min. op met de kloppers van de mixer.
 4. Giet in glaasjes en laat minstens 1 u. opstijven in de koelkast.
 5. Halveer intussen de granaatappel en breek de helften open. Haal er de pitjes uit.
 6. Rasp de rest van de chocolade.

Afwerking

 • Strooi enkele granaatappelpitjes over de chocolademousse. Bestrooi met de geraspte chocolade en werk eventueel af met enkele sliertjes sinaasappelzeste.

Ontdek hier ook ons bananencakerecept met Fairtradebananen en ons recept voor banoffee met een Fairtrade koffie-kokosvulling.

Fairtrade is meer dan koffie en bananen: ontdek de (h)eerlijke Fairtradeproducten bij Bio-Planet

Het aanbod van Fairtradeproducten is breed en divers en reikt veel verder dan koffie en bananen. Er zijn meer dan 100 Fairtradevoedingsproducten (waaronder ook rijst, thee, honing, fruitsap, bier, wijn enz.) op de Belgische markt. Fairtrade gaat echter niet alleen over eten: ook handwerk, cosmetica, bloemen, katoen, kleding en goud maken deel uit van het aanbod. Ten slotte investeert eerlijke handel ook in nieuwe sectoren zoals elektronica en toerisme.

Naast bananen en koffie zijn er nog veel meer (h)eerlijke Fairtradeproducten beschikbaar bij Bio-Planet:

OXFAM FAIR TRADE CHOCOLADE

Wie zoet is krijgt Fairtradechocolade. Want Sinterklaas houdt niet alleen van lekkers, hij komt ook op voor een leefbaar inkomen. Bij Chocolates from Heaven maken ze Belgische chocolade van de beste kwaliteit, met nieuwe, innovatieve smaakcombinaties en hier en daar ook een vegan variant. Het bedrijf produceert met passie voor gezondheid en natuur, werkt samen met maatwerkbedrijven en kiest voor Fairtrade-ingrediënten om de cacaoboeren te steunen. Bovendien zie je, na het smullen, het hele verhaal van de chocolade verschijnen op de binnenkant van de verpakking.

OXFAM FAIRTRADE FRISDRANKEN

 

Oxfam Fair Trade ice tea - € 1,09/stuk

Sprankelende ice tea op basis van vers gezette biologische thee en ongeraffineerde biologische rietsuiker. Zonder toegevoegde kleur- of smaakstoffen.

Oxfam Fair Trade appelsap - € 1,09/stuk

Bruisend biologisch appelsap met een kruidige gembertoets. Pittig en fruitig tegelijk, én zonder toegevoegde suiker! €

 

Oxfam Fair Trade limonade - €1,15/stuk

BIO citroenlimonade met een frisse toets van sinaas. 

Oxfam Fair Trade cola - €1,09/stuk

Fairtradecola met frisse citroentoets en eerlijke rietsuiker. 

HEERLIJKE (NA)SMAAK

 

Belvas flaked truffles - € 3,99/stuk

De Belgische chocolatier Belvas ontving de “Quality Food Award” voor zijn biologische fairtrade truffels. Eerlijke handel en kwaliteit gaan dus helemaal hand in hand.

Oxfam Bio Rum - € 24,89/stuk voor 70cl

Deze rum is gedistilleerd uit biologisch geteeld suikerriet van Montillo, een coöperatie in de regio Cordillera in centraal Paraguay, volgens de principes van eerlijke handel. De Oxfam Bio Rum is een zeer goed uitgebalanceerde rum met een perfect zuivere neus, een uitstekende zuur-zoet balans, een puur en complex smaakprofiel en een delicate kruidige nasmaak. Om zo te drinken maar ook de ideale basis voor het maken van cocktails. Bereid uit de bijproducten van bio suikerriet (melasse) en suikerrietsiroop (miel de caña).

 

Bronnen

*weekvandefairtrade.be

Lees hier meer over de labels waaraan je producten uit eerlijke handel herkent bij Bio-Planet.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bio-planet

Bio-Planet is de 100% duurzame supermarkt van Colruyt Group. In 2001 opende Bio-Planet zijn eerste filiaal in Kortrijk. Vandaag zijn er 32 winkels verspreid over heel België. Bio-Planet biedt zo'n 5.000 biologische, ecologische én milieuvriendelijke producten en heeft alles in huis voor wie bewuste keuzes wil maken. Van dagverse biologische groenten en fruit, brood en beleg, vlees en veggie over pasta's en dranken tot schoonmaakproducten, boeken en verzorgingsproducten. Daarnaast heeft Bio-Planet een ruim aanbod voor mensen met intoleranties (gluten, lactose ...). 

Alle Bio-Planetproducten worden met de grootste zorg geselecteerd op het vlak van biologische teelt, gezondheid en ecologische impact. Alleen wat met respect voor mens en milieu is gemaakt, komt in de rekken. Kortom dé ideale winkel voor wie wil eten met smaak en tegelijk duurzaam wil winkelen.

Elke winkel heeft een Collect&Go afhaalpunt, de onlineboodschappenservice van Colruyt Group, waar je je bioboodschappen kan bestellen en afhalen. Bio-Planet wil zo 'bewust consumeren' toegankelijk maken voor iedereen. Met je Xtra-kaart geniet elke klant maandelijks van Xtra kortingen.

Wist je dat Bio-Planet en Colruyt Group Academy samen inspirerende workshops geven over biologische voeding, welzijn en duurzaamheid?