Waarom natuurlijk smeren écht goed is

Toch kijkt 53,3% van de Belgen zelden tot nooit naar de ingrediëntenlijst om te zien of deze natuurlijk zijn

Onze huid, ons grootste orgaan, is een prachtig en complex systeem dat dagelijks wordt blootgesteld aan verschillende invloeden van buitenaf. Het is dan ook van cruciaal belang onze huid te koesteren en te beschermen met zorgvuldig geselecteerde cosmetica en verzorgingsproducten. Volgens een recent onderzoek van iVOX*, in opdracht van Bio-Planet, willen Belgische consumenten meer dan ooit weten welke ingrediënten er in hun beautyproducten zitten en of ze deze kunnen vertrouwen om op hun (hoofd)huid aan te brengen. Daarom storten meer en meer bedrijven zich op de trends ‘clean beauty’ en ‘natural beauty’, wat zorgt voor een steeds groter wordende variëteit aan natuurlijke verzorgingsproducten. Maar dat zorgt, volgens het iVOX onderzoek, ook voor meer verwarring bij de consument. Want mogen we zomaar blindelings geloven dat een ‘clean beauty’ product ook werkelijk gebruik maakt van 100% natuurlijke ingrediënten? Het product charter van Bio-Planet neemt alvast die onduidelijkheid weg: de Bio-Planet consument kan er op vertrouwen dat het aanbod écht goed is.

  • 50,5% van de Belgische bevolking heeft nood aan meer duidelijkheid over welke ingrediënten schadelijk (en dus te mijden) zijn op vlak van cosmetica en verzorgingsproducten
  • Een duurzame keuze voor je huid en de planeet
  • Bio-Planet neemt de zorg van de consument weg dankzij haar duurzaamheidscriteria: verbod op ggo’s, niet getest op dieren en een minimum aan biologische ingrediënten

Planten & kruiden: de bondgenoten van je huid

Onze huid heeft het natuurlijk vermogen zichzelf te herstellen. De basis van natuurlijke verzorgingsproducten zijn dan ook ingrediënten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de natuur, zoals plantaardige oliën, etherische oliën, mineralen en hydrolaten. Omdat ze van nature in de natuur voorkomen en dus veilig zijn voor zowel mens als milieu, ondersteunen ze het herstellende vermogen van onze huid. In plaats van synthetische stoffen te gebruiken, vertrouwen deze producten op de kracht van de natuur om je huid te verzorgen én te beschermen.

De meest gekochte natuurlijke verzorgingsproducten in België* zijn bad- en doucheproducten (48,2%), huidverzorgingsproducten en cosmetica (36,5%) en haarverzorgingsproducten (32,6%). Zo’n 27% koopt nooit natuurlijke verzorgingsproducten.

Als je 10 verschillende mensen vraagt wat clean beauty of natural beauty wilt zeggen, krijg je zeker 10 verschillende antwoorden. Voor clean beauty zijn namelijk nooit eerder wettelijke richtlijnen vastgelegd, waardoor merken zelf definiëren wat een natuurlijk label voor hen betekent, waardoor er nog steeds synthetische stoffen in zogenaamde 'natuurlijke' producten kunnen zitten. Met slechts één natuurlijk ingrediënt kan je de term 'clean beauty' al claimen, en dat hoeft niet eens één procent te zijn. Daardoor dien je als consument extra oplettend te zijn. Bio-Planet neemt de zorg van de consument weg dankzij haar duurzaamheidscriteria. Zo moet er een minimum aanwezigheid zijn van biologische ingrediënten en dienen de ingrediënten van plantaardige afkomst GGO-vrij te zijn voor zowel cosmetica en lichaamsverzorging als voor was- en onderhoudsmiddelen. Bij Bio-Planet shop je dus met zekerheid natural beauty. Écht goed voor de mens én voor de planeet. — aldus Katrien Vanderoost, aankoopster bij Bio-Planet

Wat als je nu niét kiest voor natuurlijke huidverzorging?

Een van de functies die onze huid heeft als orgaan is het afscheiden en opnemen van stoffen. Het is dus van belang dat de stoffen die met je huid in contact komen je huid en gezondheid effectief gaan respecteren. Alle ingrediënten in natuurlijke cosmetica worden door het lichaam afgebroken en niet opgeslagen. Dit in tegenstelling tot de synthetische ingrediënten in conventionele cosmetica. 

Conventionele cosmetica kunnen synthetische chemicaliën bevatten, zoals parabenen, ftalaten, sulfaten, formaldehyde, polyethylene glycol, triclosan, bisfenol A en synthetische geurstoffen**, die allergische reacties, huidirritatie of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens een recent onderzoek door onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van Bio-Planet, zijn de belangrijkste beweegredenen van de Belg om te kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten om schadelijke stoffen te vermijden (39,8%), zorg te dragen voor zijn/haar gezondheid (37,8%), minder kans maken op allergische reacties (32,1%) en om de natuur te beschermen (28,1%). Toch kijkt 52,3% zelden tot nooit naar de ingrediëntenlijst om te zien of deze natuurlijk zijn. 48,2% geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van welke ingrediënten al dan niet schadelijk kunnen zijn. 50,5% van de Belgen geeft aan nood te hebben aan meer duidelijkheid over welke ingrediënten schadelijk (en dus te mijden) zijn. Er is m.a.w. dringend nood aan een heropvoeding. 

Meer dan enkel schoonheid: een duurzame keuze 

Milieubehoud en ethische overwegingen spelen onder de Belgische bevolking ook een rol om voor clean beauty te kiezen (28,1%). Door voor clean beauty te kiezen, draag je automatisch bij aan verduurzaming van de cosmetica-industrie omdat met natuurlijke ingrediënten onze voetafdruk kleiner én onze planeet een stukje mooier wordt. Stap voor stap.

Wanneer je kiest voor clean beauty wordt het milieu niet belast, wat wel het geval is bij de productie van conventionele verzorgingsproducten waar sommige chemische ingrediënten zoals micro beads ook rechtstreeks schadelijk zijn voor het milieu.

Natural beauty is niet langer een trend, maar eerder dé weg die de hele cosmetica-industrie inslaat. Het is een noodzakelijke stap om de schadelijke effecten van de schoonheidsindustrie op het milieu te verminderen, waar we met Bio-Planet voor de volle 100% achter staan. Merken die zich richten op clean beauty streven naar meer transparantie in hun ingrediëntenlijsten en productieprocessen. Bio-Planet wil consumenten transparant informeren over wat er in hun productaanbod zit. Daarnaast gebruiken we ook milieuvriendelijke verpakkingen. — aldus Katrien Vanderoost, aankoopster bij Bio-Planet.

 

Doorzichtigheid en authenticiteit: het belang van een productcharter 

Die transparantie en nood aan juiste informatie implementeert Bio-Planet in haar productcharter. Dit charter stelt strenge normen voor de producten die Bio-Planet verkoopt, zodat consumenten erop kunnen vertrouwen dat ze écht goede duurzame keuzes maken. Elk natural beauty product dat je bij Bio-Planet kunt vinden, moet voldoen aan één of meerdere van de volgende eco labels die aan strikte regels gebonden zijn.

In haar engagement streeft Bio-Planet maximaal naar: Pure producten; gemaakt met respect voor mensmilieuklimaat en dier; door lokale Belgische producenten waar mogelijk

Voor cosmetica en lichaamsverzorging hanteert Bio-Planet duurzaamheidscriteria. Zo moeten alle producten voldoen aan 3 criteria: 

  • Verbod op plantaardige ingrediënten afkomstig van GGO’s​ (genetisch gemanipuleerde gewassen), net zoals die in bio niet zijn toegestaan, wilt Bio-Planet die niet in hun aanbod van cosmetica- en lichaamsverzorgingsproducten. 
  • De cosmetica en verzorgingsproducten, alsook de was- en onderhoudsmiddelen, in het aanbod van Bio-Planet, worden nooit op dieren getest.
  • Minimum aanwezigheid van ingrediënten van biologische oorsprong.

Zorgvuldig geselecteerde cosmetica en verzorgingsproducten waar je op kunt vertrouwen

Habeebee is een Belgisch bedrijf uit Watermaal-Bosvoorde dat verzorgingsproducten maakt op basis van bijenwas, een afvalstof van de bijenkorf. Deze voedende lippenbalsem met wilde honing en propolis biedt een diepe verzorging. Propolis is een fascinerend ingrediënt in de bijenkorf dat door bijen uit boomharsen wordt aangemaakt om de immuniteit van de kolonie te garanderen. Verrijkt met jojoba-olie, bijenwas en karitéboter, beschermt en herstelt de balsem droge lippen. De 100% natuurlijke formule van deze balsem maakt hem geschikt voor kinderen.

HABEEBEE le petit beezou lippenbalsem. € 6,99/stuk. Dit product draagt het Cosmos Natural label.

Het Belgische Wash Wash Cousin werkt alleen met plantaardige oliën afkomstig van biologische landbouw. Essentiële olie van palmarosa en kokosolie in deze deodorant balsem doden bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de geurontwikkeling. Sodiumbicarbonaat en maïszetmeel hebben dan weer opmerkelijke absorberende eigenschappen. Om de balsem te gebruiken neem je een kleine hoeveelheid en laat je deze tussen je vingers smelten. Daarna kan je de crème op je droge oksels smeren. 66,06% van de ingrediënten in deze balsem zijn van biologische oorsprong. 100% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong.

Wash wash cousin deodorant balsem. € 12,49/stuk. Dit product draagt het Cosme-bio label.

Herboretum is een merk van Marval & Vincent en bestaat al sinds 1964, maar pas in 1984 hebben ze hun focus gericht op lichaams- en haarverzorging, met een nadruk op hennaproducten. Het merk draagt zorg voor zowel mens als milieu en produceert op een ambachtelijke wijze, zodat ze een hoge kwaliteit kunnen blijven garanderen. het ICADA- en EcoControl-certificaat garanderen dat alle bestanddelen natuurlijk en niet synthetisch zijn. Zo weet de consument dat wat hij aankoopt van biologische oorsprong is. Deze shampoo is geschikt voor ieder haartype en is gemaakt met smeerwortel en paardestaart, druiven, henna en vitamine E waardoor de shampoo voedend en verzorgend is.

Herboretum shampoo voor ieder haartype (henna all natural). € 7,99/stuk.Dit product draagt het ICADA Natural label.

 

Het Belgische Biotop maakt al 25 jaar ecologische, hoog geconcentreerdeen duurzame producten. Deze shampoo met lavendel is biologisch afbreekbaar, zacht voor de huid en gemaakt met essentiële olie van lavendel. Je kan hem gebruiken voor haar en lichaam, dankzij de zachte waterbasis die aangepast is aan de PH-waarden van de huid. Daardoor is de shampoo geschikt voor het hele gezin.

Biotop shampoo lavendel. € 3,79/stuk. Dit product draagt het Ecogarantie label.

 

De Body Butter Aloë Vera & Honing van Bee Honest Cosmetics is een verzorgende bodybutter voor een soepele, beschermde huid. De hoge concentratie aloë vera hydrateert, kalmeert en stimuleert het huidherstel. Zonnebloemolie, zoete amandelolie, sheabutter en cacaoboter hydrateren, voeden en beschermen en zorgen voor een zachte, soepele huid. Biologische honing van De Traay is rijk aan vitaminen en mineralen, werkt antibacterieel, hydrateert en gaat huidveroudering tegen. ​ De crème-achtige body butter zorgt voor een zachte en soepele huid. De natuurlijke geur van aloë vera en honing zorgt voor een gevoel van comfort en zachtheid. 99% van de totale ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong waardoor de body butter het label BDIH Certified Natural Cosmetics draagt. ​ 

Bee Honest body butter met aloë vera en honing. ​ ​ € 7,49/stuk. Dit product draagt het BDIH label.

* Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Bio-Planet tussen 13 en 18 augustus 2023 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

** Op dit moment verbiedt de Europese Unie meer dan 1.300 ingrediënten voor gebruik in cosmetica (hoewel velen zelden worden aangetroffen in persoonlijke verzorgingsproducten). In de Verenigde Staten verbiedt de Food and Drug Administration 11 cosmetische ingrediënten. https://echa.europa.eu/cosmetics-prohibited-substances 

*** Het is van belang op te merken dat niet alle conventionele cosmetica dezelfde nadelen hebben, en niet alle natuurlijke cosmetica automatisch veilig en effectief zijn. Het is daarom verstandig zorgvuldig de ingrediëntenlijst van een product te lezen, labels te onderzoeken en merken te ondersteunen die transparantie en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Het beste product voor iemand kan afhangen van persoonlijke voorkeuren, huidtype en gezondheidsbehoeften.

Download hier het beeldmateriaal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bio-planet

Bio-Planet is de 100% duurzame supermarkt van Colruyt Group. In 2001 opende Bio-Planet zijn eerste filiaal in Kortrijk. Vandaag zijn er 32 winkels verspreid over heel België. Bio-Planet biedt zo'n 5.000 biologische, ecologische én milieuvriendelijke producten en heeft alles in huis voor wie bewuste keuzes wil maken. Van dagverse biologische groenten en fruit, brood en beleg, vlees en veggie over pasta's en dranken tot schoonmaakproducten, boeken en verzorgingsproducten. Daarnaast heeft Bio-Planet een ruim aanbod voor mensen met intoleranties (gluten, lactose ...). 

Alle Bio-Planetproducten worden met de grootste zorg geselecteerd op het vlak van biologische teelt, gezondheid en ecologische impact. Alleen wat met respect voor mens en milieu is gemaakt, komt in de rekken. Kortom dé ideale winkel voor wie wil eten met smaak en tegelijk duurzaam wil winkelen.

Elke winkel heeft een Collect&Go afhaalpunt, de onlineboodschappenservice van Colruyt Group, waar je je bioboodschappen kan bestellen en afhalen. Bio-Planet wil zo 'bewust consumeren' toegankelijk maken voor iedereen. Met je Xtra-kaart geniet elke klant maandelijks van Xtra kortingen.

Wist je dat Bio-Planet en Colruyt Group Academy samen inspirerende workshops geven over biologische voeding, welzijn en duurzaamheid?