14/11/2023 Wereld Diabetes Dag

Bio-Planet en Colruyt Group Academy lanceren aanbod rond diabetes i.s.m de Diabetes Liga

Uit de meest recente gegevens van Sciensano* wordt geschat dat 1,14 miljoen Belgen diabetes type 2 hebben. Bovendien weet een op de drie Belgen met diabetes type 2 nog niet dat hij of zij de aandoening heeft. Dit wordt vaak pas ontdekt door onderliggende andere problemen. Bovendien geven mensen met de diagnose aan het moeilijk te hebben om de geschikte producten te vinden of de juiste recepten te zoeken, aangepast aan hun persoonlijke noden.

14 november, Wereld Diabetes Dag, lanceren Bio-Planet en Colruyt Group Academy samen met de Diabetes Liga hun aanbod om personen met prediabetes en diabetes type 2 te ondersteunen bij het leiden van een gezonder leven. Gezondheid en welzijn staan dan ook hoog op de agenda van zowel Bio-Planet als Colruyt Group Academy, en bij uitbreiding de hele Colruyt Group. Daarom lanceren beide formules samen een overzichtelijke website, een online cursus en rondleidingen in de winkel.

Met meer dan 500** producten, die voldoen aan de richtlijnen van de Diabetes Liga voor gezonde voeding voor personen met diabetes, is Bio-Planet dé supermarkt voor personen die kampen met deze diagnose. Daarmee zet Bio-Planet full force in op een ruim en lekker voedingsaanbod dat goesting geeft om gezonder te gaan leven. Want met een gezonde levensstijl en door bewuster te eten, kan je je bloedsuikerwaarden onder controle houden. Vanaf nu geen zoektocht meer naar de juiste informatie, maar alle recepten en producten op 1 plaats.

Stap voor stap

De belangrijkste pijlers binnen iedere behandeling van diabetes type 2 zijn het streven naar een gezonde levensstijl, voldoende beweging, een goede nachtrust en het vermijden van alcohol en roken. Dit om de verstoorde bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te krijgen. Indien leefstijladvies niet volstaat, wordt een behandeling met medicatie opgestart.

Gewoontes van de ene dag op de andere volledig omslaan is natuurlijk niet makkelijk. Bio-Planet en Colruyt Group Academy beseffen dat het stap voor stap bijschaven van iemands levensstijl – op kleine haalbare punten - al een wereld van verschil kan maken. Om dit te doen slagen dienen personen met diabetes uiteraard de nodige informatie en praktische handvaten te krijgen die meteen in het dagelijkse leven kunnen worden ingezet. Daarom zetten Bio-Planet en Colruyt Group Academy in op het delen van producten en recepten, een online cursus en rondleidingen voor personen met diabetes type 2.

 

Gecheckt en gedubbelcheckt met de Diabetes Liga

De nieuwe overzichtelijke website staat bol van lekkere producten en recepten voor personen met diabetes. ​ Bio-Planet screende, in samenwerking met het Kenniscentrum en de Voedingscommissie van de Diabetes Liga, haar voedingsassortiment volgens de richtlijnen voor gezonde voeding voor personen met diabetes. Bio-Planet haalt op die manier het onderste uit de kan om personen te inspireren en informeren, en hen vooral opties en keuzemogelijkheden aan te bieden.

"Ik ben oprecht verheugd over de toewijding van Colruyt Group als retailgroep aan de problematiek rond diabetes. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de groep gezondheid en welzijn op de voorgrond plaatst. Hun visie op preventie door het promoten van een gezonde levensstijl ​ sluit naadloos aan op de visie van onze Liga. Verschillende merken binnen Colruyt Group engageren zich in de strijd tegen diabetes om zo ook onze ​ leden te ondersteunen. In de eerste plaats zetten Bio-Planet en Colruyt Group Academy zich in, maar ook Jims en yoboo dragen hun steentje bij," aldus Arnout Wouters, algemeen directeur van de Diabetes Liga.

 

Nieuwe online cursus geeft nodige begeleiding

De nieuwe online cursus*** van Colruyt Group Academy geeft info over de impact van de levensstijl op diabetes type 2. Topspecialisten en vakkenners zetten alles op een rijtje: de theorie én de praktijk over het belang van voeding, beweging, slaap en stress. Inclusief praktische tips en heldere, haalbare adviezen. In de module over beweging, geeft een bewegingscoach bij JIMS bijvoorbeeld tips om met kleine aanpassingen toch meer te kunnen bewegen. Zo leren deelnemers o.a. welke oefeningen de meeste impact hebben op de suikerhuishouding, inclusief een beweegschema. In de module over stress en slaap, geeft een vakkenner van yoboo informatie over de impact van chronische stress en slecht slapen op de suikerhuishouding. Met concrete tips om je suikerspiegel goed in balans te houden leer je hoe je stress positief kunt aanpakken voor een goede nachtrust. De online cursus  is ook waardevol voor wie geen (pre)diabetes heeft , maar wel gezonder wil leven, en is van thuis te volgen. Via deze website kunnen geïnteresseerden zich inschrijven.

 

Alles op één plek

Bio-Planet is een pionier en -nog belangrijker- oord van vertrouwen voor personen wiens dagelijkse lectuur zich bevindt op de achterkant van een verpakking. Geen schamele meter, maar meer dan 500 producten die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding van de Diabetes Liga bieden alles wat nodig is om thuis heerlijk te koken. 

“Bio-Planet zet als supermarkt al 22 jaar in op een gezonde levensstijl en heeft alle kennis in huis voor mensen die begeleiding nodig hebben op vlak van voeding. Net omdat we heel bewust bezig zijn met de samenstelling van ons assortiment, en gezonde voeding altijd al een criterium is geweest, vinden mensen die bewust bezig zijn met voeding - vanuit een overtuiging of noodzaak - makkelijk hun weg naar Bio-Planet. Met meer dan 500 producten maken we ons sterk dat we een mooie productselectie hebben in lijn met de richtlijnen voor gezonde voeding van de Diabetes Liga. Noem Bio-Planet dus gerust dé supermarkt waar je wordt omringd door echt goede producten. Dankzij dit initiatief, maken we zeer zichtbaar om welke producten het gaat en ondersteunen we zo personen met diabetes type 2 om bij ons makkelijk keuzes te maken," aldus Jan Van Holsbeke, Business Unit Manager van Bio-Planet.

Kom het zelf ontdekken

Als pionier in Anders Eten organiseert Bio-Planet in januari 2024 rondleidingen in drie van haar winkels (Destelbergen, Wilrijk en Leuven). Laat je er rondleiden door een voedingsdeskundige, krijg professioneel advies en nuttige tips en ontdek er ook meteen het uitgebreide aanbod producten die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor personen met diabetes, opgesteld in samenwerking met de Diabetes Liga.

Via deze website kunnen geïnteresseerden zich inschrijven

 

MEER INFO OVER DIABETES

Bio-Planet en Colruyt Group Academy bieden stapsgewijze ondersteuning voor personen met prediabetes en diabetes type 2. Op die manier willen ze personen ondersteunen bij het maken van bewuste keuzes en de weg naar een gezonder leven vergemakkelijken. Maar wat is nu precies het verschil tussen prediabetes en diabetes type 2?

Wat is prediabetes?

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam reeds minder goed op insuline en heeft het meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog als bij personen met diabetes. Personen met prediabetes hebben, net zoals personen met andere diabetes risicofactoren zoals hogere leeftijd, erfelijke belasting, ongezonde leefstijl … een groot risico om blijvende diabetes type 2 te ontwikkelen. Het goede nieuws is echter dat je op dat moment de klok nog kan terugdraaien door extra in te zetten op een gezonde levensstijl waaronder een gezonde, evenwichte voeding.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2, ook gekend als ouderdomsdiabetes, is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit is de meestvoorkomende vorm (90%) van diabetes en treedt vooral op bij mensen vanaf 40 jaar. Het lichaam heeft glucose (bloedsuiker) nodig om voldoende energie te hebben om optimaal te kunnen werken. Insuline is een hormoon dat in reactie op glucose door onze pancreas wordt vrijgezet en dat ervoor zorgt dat de glucose vanuit het bloed opgenomen wordt in onze cellen. Glucose is een stof die heel snel in het bloed wordt opgenomen en zo zorgt voor een extra energiestoot. Wanneer je geen extra glucose nodig hebt, en al je opslagplaatsen gevuld zijn, dan wordt de overtollige glucose opgeslagen als vet voor later gebruik. (Type 1 komt vooral bij jonge mensen voor en is een genetische aandoening.)

*Bron: Sciensano.

**Van de 500 producten die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor personen met diabetes van de Diabetes Liga komen er, afhankelijk van het seizoen, meer dan 100 producten uit het assortiment groenten en fruit. De richtlijnen werden uitgewerkt en gekwalificeerd in samenwerking met het Kenniscentrum en de Voedingscommissie van de Diabetes Liga.

***De online cursus van Colruyt Group Academy is momenteel alleen beschikbaar in het Nederlands als proefproject. Deelnemers van de betaalde e-learning ontvangen een exclusieve korting van 5 euro bij aankoop vanaf 50 euro bij Bio-Planet en een voucher bij JIMS ter waarde van 50 euro. Onder deze online cursus zetten ook twee andere merken uit de portefeuille van Colruyt Group mee hun schouders. Deze samenwerking is dan ook een mooi voorbeeld dat kadert binnen de ambitie van Colruyt Group om gezondheid en welzijn toegankelijker te maken voor iedereen.

Download hier de beelden

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bio-planet

Bio-Planet is de 100% duurzame supermarkt van Colruyt Group. In 2001 opende Bio-Planet zijn eerste filiaal in Kortrijk. Vandaag zijn er 32 winkels verspreid over heel België. Bio-Planet biedt zo'n 5.000 biologische, ecologische én milieuvriendelijke producten en heeft alles in huis voor wie bewuste keuzes wil maken. Van dagverse biologische groenten en fruit, brood en beleg, vlees en veggie over pasta's en dranken tot schoonmaakproducten, boeken en verzorgingsproducten. Daarnaast heeft Bio-Planet een ruim aanbod voor mensen met intoleranties (gluten, lactose ...). 

Alle Bio-Planetproducten worden met de grootste zorg geselecteerd op het vlak van biologische teelt, gezondheid en ecologische impact. Alleen wat met respect voor mens en milieu is gemaakt, komt in de rekken. Kortom dé ideale winkel voor wie wil eten met smaak en tegelijk duurzaam wil winkelen.

Elke winkel heeft een Collect&Go afhaalpunt, de onlineboodschappenservice van Colruyt Group, waar je je bioboodschappen kan bestellen en afhalen. Bio-Planet wil zo 'bewust consumeren' toegankelijk maken voor iedereen. Met je Xtra-kaart geniet elke klant maandelijks van Xtra kortingen.

Wist je dat Bio-Planet en Colruyt Group Academy samen inspirerende workshops geven over biologische voeding, welzijn en duurzaamheid?