14/07/2023 Lekker lokaal met Bio-Planet 

Lokaal kopen betekent: in je buurt producten kopen die er ook geproduceerd zijn. Maar je koopt ook lokaal als je kiest voor producten die gemaakt zijn in eigen land (op Belgische bodem). Lokaal kopen is duurzamer. Je ecologische voetafdruk verkleint, door de kortere afstand tussen producent en klant. Plus: door lokaal te kopen, steun je de lokale economie en eet je volgens de seizoenen, wat smaakvoller is. 

Lokaal voor Bio-Planet? Dat is in de eerste plaats Belgisch!

Zeg nu zelf. Zo’n heerlijk sappige aardbei van hier, een knapperig stronkje witloof uit volle Belgische grond, vers gestoken asperges, lokaal gebrouwen bier … Lokale producten zijn het allerlekkerst als ze pas geplukt, geoogst of vers gemaakt in de winkel liggen. En dat lukt nu eenmaal het beste met producten – en leveranciers – van hier.

Bij Bio-Planet vind je hoofdzakelijk producten gemaakt door lokale Belgische producenten, waar mogelijk. Zo hoeft voedsel geen onnodige kilometers af te leggen en werkt Bio-Planet automatisch mee aan een betere toekomst voor onze bioboeren. In elke Bio-Planet-winkel ontdek je een heel gamma aan producten uit eigen streek of land. 

De uitbreiding van het lokale aanbod bij Bio-Planet gebeurt volgens enkele vastgelegde criteria. Die criteria hanteren Bio-Planet's aankopers als richtlijnen bij het zoeken naar nieuwe, lokale leveranciers.

"We werken uitsluitend met lokale leveranciers die ik elke dag opbel. Dan pols ik even naar de stand van zaken op het veld en in de serres. Dat persoonlijke contact vind ik belangrijk. We werken momenteel met tien vaste leveranciers en gaan uit van de seizoenen waarop we ons assortiment maximaal afstemmen. Als bepaalde groenten niet voorradig zijn omdat het niet de juiste tijd van het jaar is, dan verkopen we die groenten niet", aldus Eric Lambinon, Aankoper biogroenten bij Bio-Planet.

Een greep uit de richtlijnen voor het lokale aanbod van Bio-Planet:

  • Alle eieren, vers brood, rund- en varkensvlees dienen voor 100% van Belgische bodem te zijn.
  • De helft van het assortiment van Bio-Planet wordt geproduceerd in België, waarbij mogelijk ingrediënten uit het buitenland worden gebruikt. Bio-Planet werkt hiervoor samen met meer dan 300 Belgische producenten.
  • Alle groenten die je bij Bio-Planet vindt, worden geteeld in Europa, met uitzondering van uien en prinsessenbonen, die enkele maanden per jaar overzees worden ingekocht (al is Bio-Planet wel op zoek naar een manier om deze het hele jaar door Europees te kunnen inkopen). Tijdens het Belgische seizoen komen groenten die in België kunnen worden geteeld uitsluitend uit eigen land. Bij Bio-Planet zul je dus geen Spaanse tomaten vinden tijdens het Belgische tomatenseizoen. Alleen als er onvoldoende beschikbaarheid is van Belgische seizoensgroenten (bijvoorbeeld door weersomstandigheden of mislukte oogsten), wordt er Europees ingekocht om het aanbod tijdens het seizoen te kunnen garanderen.
  • Voor fruit hanteert Bio-Planet dezelfde regel als voor groenten: tijdens het Belgische seizoen komt het fruit dat in België wordt geteeld uitsluitend uit eigen land. Tenzij er omstandigheden zijn waardoor er geen Belgisch seizoensfruit beschikbaar is. Voor exotische fruitsoorten zoals ananas, avocado, banaan, citrusvruchten, dadels, gember, kiwi, kokosnoot, kurkuma, mango, passievrucht en physalis gebeurt de import van buiten Europa. Ook hier is Bio-Planet op zoek naar oplossingen om deze het hele jaar door Europees te kunnen inkopen.

100% Belgisch

Kijk jij altijd naar de herkomst van de producten die je koopt? Het zou zomaar een soort van nieuw automatisme kunnen worden. Maar het kan de consument ook makkelijk gemaakt worden: de herkomst van de producten worden bij Bio-Planet aangeduid op het prijsetiket, op de website én in de digitale folder. 

 

DORSTLESSERS VAN EIGEN BODEM

Na meer dan 30 jaar ervaring in biologische sappen zette Pajottenlander uit Pepingen (vlakbij de taalgrens) in 2022 met Fruji de stap naar bruisende frisdranken. Kwaliteitsvolle limonades op basis van pure, zorgvuldig geselecteerde sappen. De drankjes zijn 100 % natuurlijk, worden gemaakt in België en bevatten geen additieven. Het bedrijf werkt met pure, verse sappen en voegt geen geraffineerde suikers toe, maar natuurlijke zoetstoffen zoals agavesiroop. 

Lees meer...

LOKAAL ONTBIJT

LA FAVO suikervrije granola - €6,59/st

Een Belgische granola rijk aan voedzame ingrediënten, boordevol smaak van appel & cashew én suikerarm (minder dan 5g suiker per 100g)! Daarenboven is deze granola vezelrijk en zoutarm.

LA FAVO graanvrije granola - €7,39/st

Deze Belgische granola mix bevat geen granen (dus oa. geen havervlokken). De basis van pitten, zaden en amandelen werden met een toets agave en kokos geroosterd. Ready to kickstart the day en paleo/keto friendly!

 

KAAS EN BROOD, DE LOCAL VERSIE

Berloumi grillkaas natuur - €25,50/kg

De Zuivelarij is een kaasmakerij uit Berlare die opgericht werd in 2014. Wat begon als een kleinschalige hobby werd meteen een echt succes. Hun eerste product, de Berloumi, werd al snel opgepikt door bekende kaas- en voedingswinkels en daarna op de voet gevolgd door Belgische groothandels en retailers. 

Lees meer...

Belgisch bio tarwebrood - €4,49/st

Heerlijk knapperig brood gemaakt met Belgisch tarwemeel en een vleugje zuurdesem. Dankzij het lange productieproces (tot 24 u.) heeft het deeg genoeg tijd om een volle smaak en structuur te ontwikkelen. Biobrood wordt op steen gebakken en is gemaakt met huisbereide zuurdesem en zonder bewaarmiddelen. Zo is het brood krokanter en blijft het langer goed.

Lees meer...

 

TUSSENDOORTJE VAN BIJ ONS

Mondoh speltwafeltjes - €6,79/st

Mondoh maakt op artisanale wijze fijne biscuiterie op basis van biologische ingrediënten die fair trade zijn. De koekjesfabrikant produceert al meer dan 20 jaar in Luik. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van palmolie of soja, maar wel van lokale spelt, eieren en boter van boeren uit de buurt.

Lees meer...

RENE ijs chocolade geitenmelk - €8,39/st

Het artisanale ijs van IJs René uit De Haan wordt al sinds 1947 op grootmoeder's wijze gemaakt met verse geitenmelk. Geitenijs is op vlak van smaak en structuur niet te onderscheiden van roomijs, én bevat ook nog eens minder lactose dan koemelk. Bij Bio-Planet vind je onder andere hun biologisch geitenijs, bio-ijspralines en bio-ijstaarten. 

Lees meer...

 

Ode aan de lokale oogst

DE BLAUWE BESSEN VAN PURFRUIT

In Oeselgem, op de grens tussen Oost- en West- Vlaanderen, vind je Purfruit, het bedrijf van Bart Van Parijs en Nele Deweirdt. Tijdens zijn zakenreizen in Amerika ontdekte Bart de blueberry farms. Hij besloot zijn 4 hectare grond in Oeselgem te gebruiken om er blauwe bessen te gaan telen. Toen de eerste Bio-Planet-winkels openden, kreeg hij meteen de kans om een aantal kistjes met blauwe bessen te leveren, wat het begin vormde van een succesvolle samenwerking.

Elke zomer vertrekken er duizenden doosjes blauwe bessen van Purfruit naar verschillende Bio-Planet winkels. Daarnaast is de zelfpluktuin van Purfruit erg populair, waar jaarlijks duizenden families hun eigen kleinfruit kunnen plukken, variërend van frambozen en bramen tot kiwibessen. Wist je dat de zelfpluktuin van Bart en Nele de allereerste zelfpluktuin van Vlaanderen was?

 

DE AARDBEIEN VAN AGRISERT

Maryline en Pascal Bolle begonnen met hun bedrijf Agrisert in 1991 met het telen van aardbeien. Wat ooit begon als een klein bedrijfje groeide gestaag uit tot een groot succes, want in de loop der jaren werd Agrisert een ware referentie in Wallonië. Aanvankelijk werkte Pascal samen met groothandelaars en de veiling van Wépion (deelgemeente van de stad Namen en beter gekend als 'de hoofdstad van de aardbei'). Later richtte zijn vrouw Maryline Les Fraises du Village op, een proeflokaal en winkel waar een breed scala aan aardbeienproducten aan particulieren wordt verkocht.

Bijzonder aan de aardbeien van de Criée de Wépion is dat ze rijp worden geplukt zodat alle aroma's optimaal vrijkomen. De bovenste laag aardbeien worden met de neuzen in dezelfde richting gelegd in het bakje. bovendien worden ze zorgvuldig vervoerd en op dezelfde dag verkocht om de beste kwaliteit te garanderen. 

Website Bio-Planet

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bio-planet

Bio-Planet is de 100% duurzame supermarkt van Colruyt Group. In 2001 opende Bio-Planet zijn eerste filiaal in Kortrijk. Vandaag zijn er 32 winkels verspreid over heel België. Bio-Planet biedt zo'n 5.000 biologische, ecologische én milieuvriendelijke producten en heeft alles in huis voor wie bewuste keuzes wil maken. Van dagverse biologische groenten en fruit, brood en beleg, vlees en veggie over pasta's en dranken tot schoonmaakproducten, boeken en verzorgingsproducten. Daarnaast heeft Bio-Planet een ruim aanbod voor mensen met intoleranties (gluten, lactose ...). 

Alle Bio-Planetproducten worden met de grootste zorg geselecteerd op het vlak van biologische teelt, gezondheid en ecologische impact. Alleen wat met respect voor mens en milieu is gemaakt, komt in de rekken. Kortom dé ideale winkel voor wie wil eten met smaak en tegelijk duurzaam wil winkelen.

Elke winkel heeft een Collect&Go afhaalpunt, de onlineboodschappenservice van Colruyt Group, waar je je bioboodschappen kan bestellen en afhalen. Bio-Planet wil zo 'bewust consumeren' toegankelijk maken voor iedereen. Met je Xtra-kaart geniet elke klant maandelijks van Xtra kortingen.

Wist je dat Bio-Planet en Colruyt Group Academy samen inspirerende workshops geven over biologische voeding, welzijn en duurzaamheid?